Ticari kaygıyla genetiği oynanmış tohumlar, kimyasal gübreler, zirai ilaçlar derken maalesef yediğimiz ürün veya ürünler hem ihtiyacımız olan besin değerlerini karşılayamamakta, hem de üstüne biz tüketicileri yavaş yavaş zehirlemektedir. İşte bu nedenlerden dolayıdır ki, market alışverişlerimizde mutlaka organik ürünler tercih etmeliyiz. Peki son yıllarda adını sıkça duyduğumuz organik besin ne demek? Organik ürün sertifikası almak için şartlar nelerdir? Cevaplamaya çalışacağız.
Organik Ürün Nedir?
Organik besin; tüketiciye ve doğaya zarar vermeyen koşullarda hiçbir kimyasal ve hormonal etkiye maruz kalmamış, organik tarım sonucu hasadı alınan besinlerdir. Organik besin, üretiminden tüketimine kadar her aşaması (tohumlama, yetiştirmek, hasat, kesim, işleme, paketleme, etiketleme vb.) titizlikle kontrol edilen ve sertifikasyonu yapılan besinlerdir. Yani tohumundan, yetişme koşullarına kadar dikkat edilmektedir. Örneğin; herhangi bir ürün için tüm şartlar sağlanmış olsa bile yakın çevresinde termik santral benzeri dışarıya toksik madde yayan bir fabrika varsa, burada yetiştirilen besine, organik madde veya organik besin demek yanlış olur. Ya da başka bir örnekle, bir ürünün sadece; hormonsuz, GDO’suz, doğal, köy ürünü olması onu organik besin yapmaz. Bu yüzden organik ürünler yetiştirmek; doğal ürün veya doğal tarım ile karşılaştırılamayacak kadar disiplin gerektiren bir konudur.
Organik Ürün Sertifikası Nedir?
Organik ürün sertifikası, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirişmiş kuruluşlar tarafından verilebilen, üretiminden tüketimine kadar ki geçen aşamaların yönetmeliğe uygun olduğunu, yani organik ürün olduğunu belgeleyen sertifikadır. Peki organik ürün sertifikasında nelere dikkat ediliyor?
- Tohumunda zararlı bileşen bulunmayan
- Hiçbir kimyasal veya zirai ilaç kullanılmayan
- Hormonal işlem görmeyen
- Çevresinde fabrika vb toksik üretim tesisi bulunmayan
- Geri dönüşümü kolay olan
- Hasadından etiketlenmesine kadar geçen süreçte tüm prosedüre uyan
Kabaca organik ürün sertifikası için gereken şartları yukarıda maddeler halinde özetlemeye çalıştık. Peki korona sürecinin tüm sektörleri etkilediği günümüzde organik besin üretimi ne durumda? Organik tarıma koronanın etkisi nasıl?
2020 Yılında Organik nedir? Organik Tarım Ne durumda?
Tedarik zincirini kırılma noktasına getiren Covid-19 pandemi hastalığından tüm dünyada yaklaşık 23 milyon insan etkilendi. Peki aşı bulunduktan sonra bile etkisinden uzun süre kurtulamayacağımız pandemi döneminde organik ürünler için talepler ne durumda? Bilindiği üzere Covid-19 hastalığını rahat bir şekilde atlatmak için güçlü ve hızlı bir bağışıklık sistemimize ihtiyacımız var. Organik ürünler; tohum aşamasından tüketimine kadar titizlikle sertifikasyona tabii tutulduğu için geleneksel tarım sonucu hasadı yapılmış ürünlere göre hem daha zengin besin içeriğine sahip hem de toksik içermemekte. Bu yüzden sağlıklı bir vücut için organik ürünlere talep, özellikle korona dönemiyle iyice arttı. Dijitalleşmenin arttığı, sosyal medya kullanımın tavan yaptığı günümüzde, “Biokent Organik” gibi organik ürün satış siteleri ile organik ürünlerinizi kapınıza kadar getirebilirsiniz.
Organik Beslenme Nedir?
Organik beslenme, sadece organik tarım sonucu hasadı yapılan organik besinleri tüketerek yapılan beslenmedir. Yemeğinizde kullandığınız yağınızdan baharatınıza, kullanacağınız tarhananızdan salçanıza, yemek sonrası tatlı niyetine yapacağınız sütlaç için sütünden pirince, tükettiğiniz her ürünü organik seçmelisiniz ki gerçekten organik beslenmiş olun. Ama unutulmamalıdır ki; sadece organik besin diye sadece organik makarna tüketerek sağlıklı beslenmiş olmazsınız. Günlük almanız gereken besin değerlerine göre beslenme planı oluşturmalısınız.
Neden Organik Ürünler Tercih Edilmeli?
Geleneksel tarım sonucu üretilen ürünlerde maalesef çoğu zaman; GDO’lu ürün, hormon takviyesi, zirai ilaç, kimyasal gübre kullanımı gibi insan ve çevre sağlığı için zararlı ürünler kullanılmakta. Üstelik gerek genetiği değiştirildiğinden gerekse kimyasal kullanımından dolayı ürün veya ürünler, içermesi gereken besin değerlerini içermemekteler. Yapılan araştırmalarda da zaten; magnezyum, fosfor ve demir gibi içeriklerin organik ürünlerde daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca yetişme ortamına yakın, toksik madde kaynağı fabrika veya fabrika atık merkezlerinin olması da ayrı bir neden. Neden organik ürün ya da organik besin tüketmemiz gerektiğiniz maddeler halinde toparlayacak olursak;
- Genetiğiyle oynanmamıştır (kimliğini kaybetmemiştir)
- Hormonal takviye içermez
- Vücut için toksik madde olabilecek kimyasal veya zirai ilaç kullanımı yoktur
- Besin değeri yüksektir, olması gerektiği gibidir.
- Çevrenin dengesini olumsuz yönde etkilemez
Sağlıklı beslenmek ve koronaya karşı güçlü bir bağışıklık için Biokent Organik ile organik ürünler tüketmeye ne dersiniz?
Cevap gönder