Kuru fasulye oldukça faydalı olan baklagillerden bir tanesidir. Protein bakımından oldukça zengindir. Neredeyse et kadar protein içermektedir. Bu sebeple vegan ve vejetaryenler tarafından da çok fazla tüketilmektedir.
Kuru fasulyenin pek çok hastalığın oluşumunu önlediği de bilinmektedir. Böbrek, kalp, karaciğer gibi organların daha sağlıklı olmasını sağlar. İçerisinde bol miktarda lif bulunmasından dolayı sindirim sistemi için de çok faydalı bir besindir.
Lezzetli Kuru Fasulye Tarifi
Bilindiği gibi kuru fasulye Osmanlı Devletinde de çok sık tüketilen baklagillerden bir tanesiydi. Bu sebeple kuru fasulye Türk mutfağının en önemli yemeklerinden bir tanesidir. Bu baklagilden yapılan yemekler çoğunlukla kemikli et ile yapılmaktadır. Bu da kuru fasulyenin çok daha lezzetli olmasını sağlamaktadır.
Kuru fasulyenin farklı türleri de vardır. Bunların lezzetleri de değişkenlik göstermektedir. Çalı fasulyesi, ispir fasulye, kırmızı fasulye, dermason fasulye gibi farklı çeşitleri bulunur.
Kuru fasulye gazlı bir baklagildir. Yedikten sonra kişide gaz problemlerine sebep olabilir. Bu sebeple de yenmeden önce işlemden geçmesi gerekmektedir.
Kuru fasulye pişirilmeden en az bir gün önceden suda bekletilmelidir. Daha sonrasında ise bir miktar haşlamak gerekir. Bu işlemden sonra yemeyi yapıldığında sindirimi çok daha kolay olacaktır.
Kuru fasulye tarifi yöreden yöreye farklılık gösterebilmektedir. Bazen kuru fasulye tarifi için et kullanılırken bazen sucuk ya da pastırma da kullanılabilmektedir. Et ve et ürünlerini sevmeyen kişiler de bu yemeyi etsiz yapmayı tercih etmektedir.
Kuru fasulye tarifi için gerekli malzemeler şu şekildedir;
l 1 bardak haşlanmış kuru fasulye
l 1 adet kuru soğan
l Yarım yemek kaşığı domates salçası
l Yarım yemek kaşığı biber salçası
l 1 yemek kaşığı tereyağı
l Yarım çay bardağı sıvı yağ
l Toz biber
l Karabiber
l Tuz
l Kimyon
l Sıcak su
Öncelikle soğanlar küp küp doğranır ve tencereye alınır. Sıvıyağ ve tereyağı eklenir. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca domates salçası ve biber salçası eklenir ve kavurmaya devam edilir. Soğan ve salça iyi bir şekilde kavrulduktan sonra kuru fasulye eklenir. Bir miktar daha kavurma işlemi yapıldıktan sonra sıcak su ve baharatlar eklenir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta kuru fasulyeye eklenecek su oranıdır. Çünkü su fazla eklendiğinde kuru fasulye yemeğiniz çorba gibi olur, eğer az eklenirse de yemeyiniz lapa olacaktır. Bu nedenle kuru fasulyeye eklenen su yemeyin üzerini bir miktar geçecek şekilde ayarlanmalıdır.

İlgi çekebilir: Sağlıklı Bir Vücut İçin Yulaf Ezmesi
Sucuklu Kuru Fasulye Tarifi
Kuru fasulye nasıl yapılır sorusu sürekli merak edilmektedir. Çünkü kuru fasulye Türk mutfağının çok sevilen ve çok ünlü lezzetlerinden bir tanesidir. Kuru fasulye nasıl yapılır sorusunun birden fazla cevabı vardır. Çünkü bu baklagil farklı yörelerde farklı şekillerde pişirilmektedir.
Kuru fasulye nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu yemek sucuklu da pişirilmektedir. Kuru fasulye yemeğine ekleyeceğiniz sucuk yemeyin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Bunun için ise yukarıda bahsedilen şekilde kuru fasulyeyi pişirip ayrı bir tavada ise sucukları kavurarak pişen yemeye ilave etmek gerekmektedir.
Kuru fasulye yemeklerinin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız kullandığınız kuru fasulyeyi iyi seçmeni gerekir. Özellikle organik kuru fasulye ile yaptığınız yemekler çok daha lezzetli olacaktır. Organik kuru fasulye çeşitlerini sitemizden inceleyebilirsiniz.
İlgi çekebilir:Organik Bulaşık Deterjanı İle İçiniz Rahat Olsun
Etli Kuru Fasulye Tarifi
Kuru fasulye sucuklu ya da pastırmalı yapılabildiği gibi çoğunlukla etli de yapılmaktadır. Bazen parça et ile yapılırken bazen de kemikli et tercih edilebilir. Yukarıda bahsettiğimiz tarifte soğanları kavurmadan önce etleri kavurarak işleme başlamanız ve diğer adımları sırası ile takip etmeniz gerekmektedir.
Etsiz Kuru Fasulye
Et sevmeyen ya da et yemeyi tercih etmeyen kişiler kuru fasulye yemeğini etsiz yapmayı tercih etmektedir. Etsiz kuru fasulye de en az diğerleri kadar lezzetli olmaktadır. Aslında kuru fasulye yemeğine lezzet veren seçilen fasulye çeşididir. Organik kuru fasulye çok daha lezzetli ve sağlıklıdır.
Organik kuru fasulye ve daha fazlası için Biokent Organik sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Cevap gönder