Sarı kantaron otu, şehirlerarası yolculuklarınızda, tarlalarda ya da bahçelerde çok geniş alanlara yayılmış şekilde görebileceğiniz bir ottur.
Sarı Kantaron Otu Nedir?
Güzel ve hoş kokulu bir bitki olmasının yanında sarı kantaron, dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişebilmektedir. Hem farklı kıtalarda yetişebilir, hem de her türlü iklime uyum sağlayabilir. Halk arasında bilinen bir diğer adı binbirdelik otudur. Çünkü üzerinde pek çok delik bulunur. Dünyanın neresine giderseniz gidin, sarı kantaron otu şifa kaynağı olarak bilinen bir ottur.
Peki sarı kantaron nedir ya da sarı kantaron neye iyi gelir sorularının cevapları nedir? Hemen hemen tüm kültürlerde, çok eski zamanlardan bu yana pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Aktarlarda ya da pazarlarda hem kurusuna, hem yağına, hem de çayına rastlanabilir. Eğer isterseniz sarı kantaron çiçeği topladıktan sonra kendiniz kurutarak da yağını ve çayını yapabilirsiniz. Kantaron kurutmak, yağını ve çayını yapmak çok eskilere dayanan, köklü bir gelenektir. Ayrıca kantaron çiçeği muhakkak ekilerek çıkan bir bitki değildir, hemen hemen her yerde kendi kendine de yetişebilir.
Sarı Kantaron Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Peki sarı kantaron ne işe yarar? Kantaron otunun faydaları saymakla bitmez. Buna rağmen sarı kantaron yan etkileri yok denecek kadar azdır. Bugüne kadar hemen hemen her türlü hastalığın ve yaraların tedavisinde kullanılmıştır. Kantaron otunun bugüne kadar bilinen faydaları arasından şunlar sayılabilir:
Kantaron otununu antiseptik özellikleri vardır. Bu yüzden de vücudu mikroplardan temizler. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
Vücutta oluşan iltihapların tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda ödem söktürücü özelliği olduğundan, yaralanmalara ya da başka sebeplere bağlı olarak vücutta oluşan şişliklerin ve ödemlerin de tedavisinde kullanılmaktadır.
Peki sarı kantaron yağı yüze sürülür mü? Varis, egzaman, sivilce, siyah nokta gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Ayrıca yaz aylarında sinek kovucu özelliği sarı kantaron çiçeğinin çok fazla kullanılmasının temel sebeplerinden biridir.
Çay olarak tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırarak bağırsakları rahatlatır.
Sarı kantaron çiçeği aynı zamanda vücutta bulunan kanserli hücrelerin vücut içindeki yayılımının da önüne geçer.
Vücuttaki hormonların düzenlenmesine yardımcı olur. Bu sebeple kadınların adet dönemlerinde yaşadıkları sancıların kesilmesi konusunda da oldukça etkilidir.
Özellikle migrene bağlı olarak gerçekleşen baş ağrılarının, ayrıca vücudun farklı bölgelerinde baş gösteren eklem ağrılarını dindirilmesi konusunda da sarı kantaron sıklıkla başvurulan bitkilerden biridir.
Sarı kantaron otu sinirleri yatıştırmaktadır. Bu açıdan bir antidepresan özelliği de taşır. Dolayısıyla stres, kaygı ve uykusuzluk gibi problemlerin de önüne geçer.
Sarı kantaron kurusu herhangi bir sebeple vücutta gerçekleşen yanıkların tedavisinde de aktif olarak kullanılmaktadır. Genellikle güneş kremi ya da yanık kremi gibi kremlerin içerisinde sarı kantaron bulunmaktadır.
Sarı kantaron faydaları ve zararları merak edilen bir konudur. Fakat sarı kantaronun zararları yok denecek kadar azdır. Peki sarı kantaron çayı günde kaç defa içilir? Her şeyde olduğu gibi sarı kantaronda da aşırı dozda kullanım bazı sorunlara yol açabilir. Örneğin sarı kantaron çayı her gün bir ya da iki bardaktan fazla içilmemelidir. Kantaronun aşırı dozda kullanımı, sindirim sistemini rahatlatmaz, aksine sindirim sistemine zarar verebilir. Bu da bağırsakların doğru şekilde çalışmamasına sebep olabilir. Peki sarı kantaron yağı nasıl kullanılır ve nasıl yapılır?
Sarı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?
Sarı kantaron hemen hemen tüm aktarlardan kolayca edinilebilir. Bununla birlikte sarı kantaron yağının yapımı da oldukça basittir. Kantaron yağı yaparken öncelikle yarım litrelik bir kavanozun içine topladığını ya da satın aldığını kantaron çiçeklerini doğramalısınız. Ardından üzerini geçecek kadar zeytinyağı koymalısınız. Eğer zeytinyağınız sızma ise, elde edeceğiniz kantaron çiçeği yağı daha kaliteli olacaktır. Kantaron yağının mayalanması için, kavanozun ağzına bir tülbent gerilmeli ve 5 gün boyunca güneş gören bir yerde bekletilmelidir. Peki etkisini ne zaman gösterir?
Sarı kantaron çiçekleri yağın içinde 5 gün bekletildikten sonra, kavanozun kapağı kapatılır ve bu şekilde 45 gün daha dinlemeye bırakılır. Ayrıca kantaron otu bütün gün güneşte bırakılmamalıdır. Güneşi belli vakitlerde gören bir yerde dinlendirilmelidir. Arada bir çalkalanmalıdır. 45 gün sonunda kantaron çiçeği kavanozu açılır ve süzgeçten ya da tülbentten geçirilir. Bu şekilde herhangi bir kapalı kapta saklarsanız, sarı kantaron ekstraktı yaklaşık 2 ya da 3 yıl kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz kantaron yağı açık kırmızı bir renkte olacaktır.
Sarı Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?
Sarı kantaron çayı faydaları saymakla bitmez. Peki sarı kantaron çayı nasıl demlenir? Genellikle kantaron çiçeği ya da kantaron otu çayı demleme usulü yapılmaktadır. Bu demleme sırasında sarı kantaron bitkisi tohumu ya da çiçekleri kullanılabilir. Kantaron çayı ocakta kaynatılmamalı, sıcak suda bekletilerek yavaş yavaş demlenmelidir.
Leave a reply