Yumurta, içerdiği yüksek proteinle hem doyurucu hem de lezzetli bir ürün olarak sofralarımızı süslüyor. Özellikle sabah kahvaltılarımızı süsleyen yumurta, sofralarımıza genelde büyük endüstriyel tesislerde üretilerek ulaşabiliyor. Günümüzdeyse doğal ortamda, hormonsuz yemlerle beslenen tavuklardan üretilen “gezen tavuk yumurtası” ya da “organik yumurta” da birçoğumuzun sofrasına girmeye başladı.
Organik Yumurta Nedir?
Organik yumurta; herhangi bir şekilde hormon takviyesi yapılmamış, verilen hazır ve katkılı yemlerle değil de doğal ortamda gezerek beslenen organik tavuk ile üretilmiş yumurtalardır. Organik yumurta fiyatları ise; 30’lu 15’li olarak değişmektedir. Organik yumurta, diğer endüstriyel çiftliklerdeki gibi hareketsiz bir şekilde yaşamayıp, organik yumurta çiftliği gibi ortamlarda gezen ve ihtiyacı olan gıdaları doğadan alabilen tavuklar tarafından oluşturulur. Bu tavuklar, doğada yabani böcek, solucan gibi organizmalar yiyebilir ve bu sayede yumurtaları daha yüksek besin değerleri içerir, yumurtalarının tatları da daha güzel hale gelir.

İlgi çekebilir: Organik Tavuk – Nedir Ve Nasıl Yetiştirilir?
Organik Yumurta Nasıl Ayırt Edilir?
Organik yumurtayı diğer yumurtalardan ayırt etmenin birçok yolu vardır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Yumurtanın organik olmasının beyaz veya kahverengi olması ile bir ilgisi yok. Renk çeşitleri tavuk rengi ile alakalıdır.
- Organik yumurtanın sarı kısmı suni yemle beslenen tavuk yumurtalarına göre daha küçük boyutludur.
- Organik görünümü verilen ve çeşitli pazarlarda veya köylerde satılan yumurtalara her zaman güvenmemek gerekiyor. Bunun yerine marketlerde organik yumurta sertifikası olan güvenilir üreticilerden organik yumurta almak en garanti yoldur. Organik yumurta olup olmadığından emin olabilmek için kesinlikle yumurtanın üzerindeki organik yumurta kodu dikkate alınmalıdır. Bu kodu alabilmek için, işletme sahipleri ilgili bakanlıkla çeşitli sözleşmeler imzalayıp organik ürün sertifikası almaktadırlar.
- Organik yumurtaların boyları birbirine eşit değildir. Organik yemle beslenen tavukların yumurtaları birbirinden farklı boyuttadır.

Organik Yumurta Üretimi Nasıl Yapılır?
Organik yumurta üretimi yapabilmek için, organik ürün sertifikası sahibi olmak ve tavukların gezebilecekleri kadar alana sahip bir tesis açmak gerekmektedir. Her organik gıda gibi yumurtanın yetiştirilmesi için de tavuklara ya da yemlere kesinlikle kimyasal ilaçlar verilmemesi ve hormon takviyesi yapılmaması gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Propolis: Organik Kalkan
Organik Yumurta Sertifikası Nasıl Alınır?
Organik yumurta sertifikası alabilmek için belli şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Organik yumurta üretiminde açık arazi, 4 metrekare için 1 adet tavuk olarak hesaplanır. Kapalı kümesteyse metrekareye 6 adet tavuk olarak hesaplanır ve en fazla 3000 tavuk bir kümese konabilir. Kapalı kümesinizin sağlıklı, mikrop ve kir barındırmayan malzemeden yapılmış olması gereklidir. Kümesinizde her yedi tavuğa bir adet folluk denk gelecek şekilde sağlıklı folluklar olmalıdır. Kapalı kümesinizin pencereleri olmalı, içerisi güneş almalı ve havalandırma sistemi de olmalıdır. Çiftliğin içinde betondan yapılmış, kapaklı gübre çukuru olması çok önemlidir. Çiftlik içerisinde bir yumurta depo binası ve yem binası olmalı ve bu binalar hijyen koşullarına uygun olmalıdır.

Yumurta gibi, sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmiş bir ürünün de hem sağlıklı hem de daha leziz olanına yani organik yumurtaya dair merak edilenleri cevapladık. Yazıda genel olarak “organik yumurta nedir”, “organik yumurta çiftliği kabaca nasıl olmalı”, “organik yumurta sertifikası nedir” gibi sorular üzerinde durduk.
Tüketiciye düşen en önemli görevlerden biri, organik ürün sertifikası sorgulamasını yapabilmektir. Bunun için orijinal ürün sorgulama ya da orijinal ürün barkod sorgulama işlemleri çok rahat yapılabilmektedir.
Organik yumurta ve daha fazlası için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Cevap gönder