Sağlık ve beslenme konusunda kalp ve damar hastalıklarına neden olana pek çok etken bulunmaktadır. Bunlardan birisi de kolesteroldür. Kolesteroller vücutta sentezlenir, hayvansal gıdaların tüketimi ile vücuda alınmaktadır. Son yıllarda en çok konuşulan konulardan birisi de kolesterol diyeti olmaktadır.
Kolesterol Diyeti Nedir?
Her insanın gün içerisinde alması gereken kalori ve besin miktarı bulunmaktadır. Bu besin değerleri birbirinden farklılık göstermektedir. Günlük enerji miktarı kişilerin yaş, cinsiyet, boy ve kilo gibi durumlarına uygun olması gerekir.
Kolesterol diyeti uygulanır iken ideal vücut ağırlığına ulaşılması ve aşırı yağlı besinlerin tüketilmemesi gerekir. Özellikle bu diyet ile kilo kaybı ile birlikte kolesterolün yüksekliği de düşecektir.
Günlük olarak tükettiğimiz yiyeceklerden vücudumuza protein, karbonhidrat ve yağ alırız. Bu diyet ile alınan enerjinin yüzde 55’lik kısmı karbonhidrat, yüzde 15’i proteinden ve yüzde 30’u yağdan olmalıdır. Yağ miktarı kesinlikle yüzde otuzu geçmemelidir. Besinlerden alınan yağlar üçe ayrılmaktadır. Bu yağlar şunlardır:
– Doymuş yağlar
– Çoklu doymamış yağlar
– Tekli doymamış yağlardır.
Tekli ve çoklu doymamış yağlar iyi kolesterolü yükseltmektedir. Bu sayede kötü kolesterolü düşürür. Bu nedenle insanların kalp ve damar sağlığı bundan olumlu etkilenir. Doymamış yağlar ise kolesterolü kötü etkiler ve yükselmesine neden olur. Bu da kişilerin kalp ve damar sağlığının bozulmasına neden olmaktadır.
Kolesterol Yüksekliği Nedir?
Kolesterol türlerinden olan LDL yüksekliği anlamına gelmektedir. Çünkü değerlerin yükselmesi atardamarın sertleşmesine neden olmaktadır. Vücuttaki oksijen bakımından zengin kan akışını zorlayarak kan damarlarını daraltabilir. Ayrıca kan pıhtılarına yol açarak kalp krizine sebebiyet verebilmektedir.
Kolesterolü en çok etkileyenlerden birisi aşırı kilolu olmak ve hareketsiz kalmaktır. Fazla kiloya sahip kişiler genellikle kolesterol yüksekliği yaşayan kişilerdir. Ne kadar çok hayvansal gıda tüketilir ise kolesterolün çıkmasına o kadar sebep olunur.
Yüksek kolesterolü jangi besinler yapar sorusuna il olarak sakatat cevabını verebiliriz. Bunun dışında fast food, kızartmalar, aşırı yağlı yiyecekler kolesterolün artmasına sebebiyet vermektedir.
Kolesterole Ne İyi Gelir?
Kolesterolün seviyesi için kolesterole iyi gelen bitkiler tüketimi çok önemlidir. Doğru besinlerin tüketilmesi kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabilir. Kolesterole ne iyi gelir sorusu günümüzde en çok merak edilen sorulardan birisidir. Kolesterole iyi gelen gıdaların başında baklagiller gelmektedir. Baklagillerin bitkisel kaynaklı protein olması nedeniyle oldukça önemlidir.
Ayrıca hayvansal gıdaların çok tüketilmesi kolesterolün seviyesini arttırır. Hayvansal gıdalardan alınamayan proteinler baklagillerden alınabilir.
Kolesterole iyi gelen yiyecekler arasında avokado da bulunmaktadır. İçerdiği lif ve doymamış yağ asitleri ile LDL kolesterolü düşürülür ve HDL kolesterolü yükselir. Bunun sebebi avokado kolesterole iyi gelen meyveler arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda avokado pek çok diyetisyenin kolesterol diyeti kapsamında önerildiği yiyeceklerden birisidir.
Kolesterole iyi gelen besinler içerisinde bulunan yağlı tohumların tüketilmesi çok önemlidir. Omega 3 ve doymamış yağ asitleri açısından zengin, protein içeren yağlı tohumlar kan basıncını ayarlar iken kolesterolü düşürücü etkiye de sahiptir. Ayrıca kolesterole iyi gelen yemekler arasında en önemlisi balık tüketimidir.
Kolesterolü Ne Düşürür?
Kolesterole iyi gelen sebze ve meyveler oldukça fazladır. Kolesterole iyi gelen sebzeler mutlaka tüketilmesi gerektiği önerilmektedir. Ayrıca kolesterolü arttıran yiyecekler konusunda mutlaka dikkat edilmesi de gerekmektedir. Bu nedenle gün içerisinde tüketilen yiyeceklerin içeriğine bakılması gerekir. Kolesterol düşüklüğü için kullanılması gereken besinler şunlardır:
– Kakao bitter çikolatanın içerisinde yüksek oranda bulunan maddedir. Bu nedenle bitter çikolata ve kakao tüketmek kolesterolün düşürülmesi için en etkili yiyeceklerden birisidir. Kakao ile kötü kolesterol düşer ve HDL kolesterolün çıkmasına neden olur.
– Sarımsak yıllardır pek çok hastalıkta şifa niyetine tüketilmektedir. Kolesterolün seviyesini kontrol eden sarımsak kan basıncını da düşürmeye yardımcı olur. Fakat sarımsak tüketiminin aşırı olunmamasına da dikkat edilmesi gerekir.
– Sağlıklı kalbe sağlık olmak sebze tüketiminden geçer. Özellikle pek çok sağlıkçı tarafından verilen kolesterol diyeti içerisinde bol sebze türleri görebiliriz. Antioksidan ve lif yönünden zengin olan sebzeler kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır.
– Son yıllarda en çok sorulan sorulardan birisi de çay kolesterolü yükseltir mi sorusudur. Ülkemizde en çok tüketilen içecek olan çay kolesterolü düşürücü bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda çayın kalp hastalıkları riskini de azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle tüketilmesinde bir zarar bulunmaktadır.
– Kolesterole iyi gelen bitkiler dışında saf zeytinyağı da bulunmaktadır. Kalp dostu olan saf zeytinyağı birçok yağdan çok daha fazla yararlı olmaktadır. Kalp ve damar sağlığını koruyan zeytinyağları kolesterolün yükselmesini de engellemektedir.
– Bunlar dışında kolesterol düşürücü ceviz suyu da pek çok sağlıkçı tarafından önerilmektedir. Ceviz suyunun pek çok yönden faydası bilindiği gibi kolesterole de iyi geldiği bilinmektedir.
Kolesterole iyi gelen ve kolesterolün düşmesine yardımcı olan ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Ürünlerin doğal ve organik olması pek çok hastalığı engeller iken kolesterolün yükselmesinin de önüne geçecektir.
Leave a reply