Hepimiz evlerimizde çeşitli temizlik maddeleri kullanmaktayız. Bunlar içinde şüphesiz en fazla kullandıklarımızdan biri de deterjanlardır. Gerek çamaşır yıkarken kullandığımız çamaşır deterjanları gerekse bulaşık yıkarken kullandığımız bulaşık deterjanları, ev temizliğimizde önemli bir yer tutmaktadır. Bu yazımızda, sizlerle, organik deterjan nedir, organik çamaşır deterjanı nedir, neden organik deterjanlar kullanmalıyız, organik bebek deterjanı nasıl olmalıdır, organik deterjan nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar arayacağız. Keyifli okumalar dileriz!
Organik Deterjan Nedir?
Öncelikle deterjanın ne olduğu ve nasıl çalıştığı konularına açıklık getirelim. Deterjanlar, “yüzey aktif maddeler” ile temizlik görevini yerine getirmektedir. Bu bileşenler, suda ve organik maddelerde tepkimeye girip çözünebilen ve çözünemeden kalan maddeleri aynı anda bünyesinde bulunduran kimyasal çözeltilerdir. Bu çözeltiler, önce köpük oluşturup kiri söker ve daha sonra bu kiri su içerisinde hapsederek yıkanan ürüne geri dönmesini engeller. Bu sayede temizlik sağlanmış olur. Yüzey aktif madde dediğimiz ve deterjanların temelini oluşturan katkılar anyonik, katyonik, amfoterik veya noniyonik olabilir. Bu maddelerin bazıları temizlik ürünlerinde kullanılıyorken kimisi de çamaşır sularında ya da yumuşatıcılarda kullanılır. Bilhassa, katyonik maddeler dediklerimiz son derece toksiktir ve bu yüzden her türlü gıda ve kozmetik malzemede kullanımı yasaktır. Problem de tam olarak burada başlamaktadır. Birçok üründe kullanımı yasak olan maddeler, temizlik ürünü olarak kullanılıyor. Organik deterjanda ise ‘’ yüzey aktif madde’’ bitkiseldir. Bu noktada bir detaydan bahsetmek gerekir. Organik deterjan üretiminde su da kullanılır. Komik bir nokta olarak da su organik bir madde olmadığı için bitkisel veya “organik” deterjanlar kuramsal olarak tamamen organik değildir. Lakin, deterjan içeriğinde kullanılan organik zeytinyağı, organik lavanta gibi maddeler organiktir.

Neden Organik Deterjan Kullanmalıyız?
Organik deterjanlar, içerdikleri daha az kimyasal sayesinde hem sağlığınızı hem de doğayı korur. Bunlara tam olarak kimyasalsız doğal temizlik yapıyor denemez. Alerjen madde oranları daha düşüktür. Bu sayede daha doğal temizlik için idealdir. Başta cilt kanseri gibi birçok kanserin oluşma riski, organik deterjanlarda daha azdır. Organik deterjanlar doğayı ve en önemlisi içme sularımızı daha az kirleterek doğanın sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.

Organik Bebek Deterjanı Nasıl Olmalıdır?
Ebeveynler, özellikle bebeklerini kimyasal maddelerden ve alerjenlerden korumak isterler. Bunun için de kimyasal bileşeni daha fazla olan klasik deterjanlar yerine organik deterjan ve organik temizlik ürünü tercih ederler. Öncelikle organik bebek deterjanı ya da organik çamaşır deterjanı, bir bitkisel temizlik ürünü olmalıdır. Kimyasal bazlı parfüm gibi maddeler yerine, doğal bitki esansları içermelidir. En iyi bebek deterjanı ararken dikkat edeceğimiz önemli noktalardan biri de bebek deterjanının klor, fosfat ve paraben gibi katkı maddeleri içermiyor olmasıdır. Bebek deterjanı tavsiye edilecekse bunun organik olması önemlidir. Organik nedir, organik ne demek, organik gıda nedir gibi soruları daha önce birçok kez cevaplamaya çalışmıştık.

İlgi çekebilir: Organik Mucize Propolis – Faydaları Ve Zararlarına Bir Bakış
Organik Deterjan Nasıl Yapılır?
DIY (Do It Yourself- Kendin Yap) benzeri ekoller günümüzde oldukça popülerdir. Endüstriyel ürünlere gerek sağlık gerekse temizlik açısından güvenmeyen bizler; yoğurttan ekmeğe, sabundan diş macununa, hatta deterjana kadar birçok ürünü evimizde, kendi imkanlarımızla üretmeye çalışıyoruz. Bir organik deterjan, basitçe, bitkisel sabun, çamaşır sodası, karbonat, boraks ve güzel kokulu bir bitkisel yağdan oluşur. Bu malzemelerle sizler de evinizde kendi bitkisel deterjanınızı üretebilirsiniz. Günümüzde bitkisel ve organik ürünlere talep oldukça fazladır. Organik deterjan da en fazla rağbet gören ürünlerden biridir. Sizler de hem kendi sağlığınız hem de çocuklarınızın sağlığı için, endüstriyel ürünler yerine organik deterjan markaları tercih edebilirsiniz. Organik temizlik ürünü olduğunu anlamak için öncelikle üründe organik ürün sertifikası olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için ürünlerde orijinal ürün barkodları bulunmaktadır. Orijinal ürün barkodları, kare kodlarla da orijinal ürün sorgulama işlemine tabi tutulabilir. Herkese bu zor günlerde sağlık dileyerek yazımızı noktalıyoruz. Umarım keyifle okumuşsunuzdur.

Organik bebek deterjanı, organik deterjan ve daha fazlası için Biokent Organik sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Cevap gönder