Glutensiz beslenmeden bahsetmeden önce gluten nedir? Sorusuna cevap vermek doğru olacaktır. Gluten; bir tür protein grubudur. Buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten, vücut tarafından sindirilmesi zor olan bir besindir.
Gluten Diyeti ve Glutensiz Beslenme Nedir?


Farklı protein karışımlarından oluşan bu besin, genellikle vücut tarafından tolere edilebilse de, zaman zaman vücut bağışıklığı reaksiyon gösterebilmektedir. Bu durumda vücut bağışıklığı reaksiyon gösteren kişinin glutensiz beslenme düzenine geçmesi ve hayatına dahil etmesi sağlık açısından doğru bir tercih olacaktır. Tamamı organik ve sertifikalı ürünlerimizi glutensiz ürünlerimizi inceleyebilir, sağlıklı beslenme için tüm ürünlerimize gönül rahatlığıyla kesinlikle mutfağınızda yer ayırabilirsiniz.
Eğer ki sizin de bağışıklık sisteminiz bu besin maddesine karşı duyarlılık göstermeye başladıysa yapmanız gereken glutensiz beslenme düzenine geçiş yapmanız olacaktır. Yani; buğday, çavdar ve arpa içeren besinleri artık tüketmemeniz gerekir. Böyle bir bilgiden sonra da akıllara glutensiz gıdalar nelerdir? Sorusu gelmiştir. Bu sorunun cevabını da yazının devamında bulacaksınız. Peki, bu yeni beslenme düzenine nasıl geçiş yapabilirsiniz? Şimdi de gluten diyeti başlığıyla bu sorunuza cevap verelim.
Gluten Diyeti Listesi


Glutenin ne olduğundan bahsettiğimize göre, şimdi de örnek bir glutensiz diyet listesi paylaşabiliriz sizlerle. Bu liste tamamen örnek bir liste olup, aşağıda paylaşmış olduğumuz glutensiz besinler listesine göre çeşitlendirebilirsiniz.
Sabahları keyifli ve sağlıklı bir kahvaltı için:
1 dilim glutensiz ekmek ve peynirli omlet yapabilirsiniz.
Öğlen doyurucu ve hafif bir beslenme için:
Sebze çorbası, mısır ekmeği ve 1 kase yoğurt tüketebilirsiniz.
Ara öğün tabii ki günün olmazsa olmazı, ara öğün için de:
Meyve, 2 tane ceviz ve 1 bardak yeşil çay tüketebilirsiniz.
Son olarak da akşam yemeği menüsü için:
Tavuk (haşlanmış) ve 1 orta boy kase kinoa salatası (garnitür olarak sebzelerle bezenmiş) tüketebilirsiniz.
Glutensiz Beslenme Listesi Örneği
İlk duyulduğu anda kulağa ne kadar hoş gelmese de, aslında gluten olmadan da sağlıklı beslenme alışkanlığınızı devam ettirebilirsiniz. Bunun için öncelikle glutensiz besinler hangileri? Onları keşfetmek de fayda var. Gelin glutensiz besinler hangileri birlikte göz atalım. Böylelikle gluten diyeti yaparken, kendiniz için keyifli bir beslenme listesi oluşturabilirsiniz. Tabii ki gluten hassasiyeti olanlar için de bu örnek listesi oldukça yardımcı olacaktır. Gelin şimdi de glutensiz beslenme ile ilgili nasıl bir liste oluşturulabilir birlikte ona bir göz atalım.


Kahvaltı için:
Muzlu ve orman meyveli bir smoothie güne enerjik başlamanızı sağlayacaktır (yarım muz ve yarım kase kırmızı orman meyveleri ile 2 yemek kaşığı yoğurt ve yarım çay bardağı süt ile şip şak hazırlayabilirsiniz)
Öğle yemeği için:
Bol yeşillikli bir tavuk salatası öğle yemeği için muhteşem bir tercih olacaktır. 2 dilim glutensiz ekmek tüketebilirsiniz salatanızla birlikte. Ve tabii ki içecek olarak da su, meyve suyu içebilirsiniz.
Akşam yemeği için:
Fırında somon, akşam yemeği için hem hafif hem de sağlıklı bir sofra ziyafeti demektir. Somonun yanında renk cümbüşü yaşatacak fırında sebzelerle midenize olduğu kadar gözünüze de hitap edebilirsiniz. Fırında pişireceğiniz brokoli, havuç ve patates muhteşem bir lezzet şöleni sunar size. Yemeklerinizde baharatlara da yer verebilirsiniz.
Dip not olarak belirtmekte fayda var; ara öğün için kuruyemiş, taze ve kurutulmuş meyvelerden tüketebilirsiniz elbette. Bira haricinde pek çok içecekte de gluten bulunmadığını paylaşabiliriz, emin olmadığınız içeceklerin içeriklerini kontrol etmeniz faydalı olabilir.
Glutensiz Besinler Nelerdir?


Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan:
Doğal, bol lif içeren meyve ve sebzeler
Bitkisel protein kaynağı kuru baklagiller
Tavuk
Balık çeşitleri
Kırmızı et
Peynir
Yumurta
Süt
Yoğurt
Tüm bu besinler glutensiz beslenme ve diyet programınızın yapı taşları olabilecek besinlerdir. Aynı zamanda glutene alerjisi olanlar ne yemeli sorusuna da mükemmel bir cevap olacaktır. Marketlerde bulunan pek çok ürünün içerisinde gluten olduğu varsayılsa da, olmayan paketli ürünlerin de olduğu unutulmamalı. Bu ayırımın yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken paket içeriklerini okumak olacaktır. Ayrıca doğal ve organik olan ürünlerimizin içerik bilgilerine de şimdi göz atabilir, beslenme planınızı oluşturabilirsiniz.
Bir başka önemli nokta da gluten diyeti amacının daha çok sağlık açısından tercih edildiğidir. Yani belirli bir periyod için uygulanacak bir diyet gibi düşünmektense, sağlıklı beslenme için bir yaşam tarzı oluşturmak olarak düşünebilirsiniz. Eğer ki glutene karşı bağışıklık sisteminizin bir hassasiyeti ya da çölyak hastalığı gibi bir hastalığınız yoksa, bu diyeti uygulamak zorunda değilsiniz. Ancak sağlıklı beslenmek açısından bu konuda dikkatli davranabilirsiniz. Bunun için de organik ve doğal besinleri tercih edebilirsiniz.
Bağırsak ve hazım problemleri yaşamamak için bol lifli besinlere mutlaka listenizde yer verin. Ya da detoks tariflerini bir kenara not ederek, bu tarifleri yapıp tüketerek bağırsaklarınızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle gluten diyeti yaparken, aynı zamanda hazımsızlık problemi yaşama ihtimalini de ortadan kaldırmış olursunuz. Detoks tarifleriniz için de doğal ve sertifikalı ürün içeriklerimize göz atabilir, tariflerinizi doğal sebzelerle hazırlayabilirsiniz.


Glutene hassasiyetiniz olduğu ortaya çıktıysa veya çölyak hastalığı ile tanıştıysanız, glutensiz diyete başlarken yapabileceğiniz ilk şey market alışverişi yaparken paketli ürünlerin içeriklerini okuyarak alışveriş yapmak olacaktır. Zamanla mutlaka hangi ürünlerin glutensiz olduğunu öğreneceksinizdir. Glutensiz un ve ekmek tüketerek hamur işlerinden de uzak durmadan sağlıklı bir beslenme programı oluşturabilir ve porsiyonlara dikkat ederek ilerleyebilirsiniz. Bu sayede hem sağlıklı beslenmiş hem de gluteni hayatınızdan kolayca çıkarmış olursunuz.
Aslında glutensiz diyetin püf noktaları olarak en önemli vurgunun yapılabileceği nokta; glutensiz beslenmenin sağlıklı beslenme şekli olduğunun benimsenmesidir. Böylelikle glutensiz beslenme faydaları daha da ön plana çıkacaktır. Sağlıklı beslenmeyi destekleyen bir diğer unsur da doğal ve 0 organik sertifikalı besinlerdir.
Doğal ve organik ürün, ürünlerimizi biokentorganik sitemizi ziyaret ederek inceleyebilir, vücut bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.
Leave a reply