Anne sütüyle başlayan bebeğinizin sağlıklı gelişim sürecine altıncı ayla birlikte ek gıdalar da eklenir. Böylece daha fonksiyonel bir beslenme programı aşamasına geçilir ve bu süreçte her anne ve baba için doğru gıda seçimi oldukça önemlidir. Bu bakımdan organik ek gıda ürünlerinin yanı sıra, hangi dönemde hangi organik ek gıda ürünleri tercih edilebilir meselesi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Böylece çok daha anlamlı ve sağlıklı bir beslenme programı ile bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimine destekçi olabilirsiniz. Başlıyoruz…
6. Ayda Ek Gıdaya Nasıl Başlanır?
Bu dönem, bebeğinizin ek gıda ile ilk tanışma zamanı. Bu süreç hem anne hem de bebek için yeni bir deneyimin kapısını aralar. İlk defa anne sütü dışında bir lezzeti deneyen bebeğin mutluluk duyması kadar, tatlı bir şaşkınlık yaşaması da bir ihtimal. Keşfetmeye meyilli bebeklerin birçoğu bu sürece rahat adapte olur ve bazı durumlarda anne sütü ile beslenmeyi geri plana iter. Ancak bu dönemde istenilen şey bebeği anne sütünden koparmak değil. Anne sütü ana öğün olarak kalmaya devam eder ve ara öğün şeklinde ek gıdalar tercih edilir. Bu süreçte uygulama şöyle ilerler:
- İlk süreçte bebeğinizin severek tüketeceği ek gıdayı keşfetmeniz zaman alır. Tek bir ek gıdada ısrarcı olmak bebeğinizin anne sütü harici hiçbir şeyi kabul etmemesine neden olur.
- Altıncı ayda en iyi gıdalar püre ve çorba formuna sahip ek gıdalar.
- Bu dönemde tahıllar, meyve ve sebze püreleri tercih edilmelidir. Ancak sekizinci aya kadar asit oranı yüksek turunçgiller ve kivi gibi meyve pürelerinden uzak durulmasında fayda var.
- Ana öğün olarak anne sütüne devam edilirken ek gıda 2-3 ara öğün şeklinde planlanabilir. Miktarıysa abartmaktan kaçınmak en doğru tercihtir. 2-3 tatlı kaşığı ile başlayarak bebeğin isteğine göre miktarı arttırmak gerekir.
7. Ayda Ek Gıdaya Nasıl Başlanır?
Bu süreçte ek gıdaya adapte olan bebekler için farklı lezzetleri deneme vaktidir. Anne sütüne katılan pekmezlerden kuruyemiş ve süt ürünleri içerisindeki yumurta sarıları, tereyağı veya protein desteği için hindi ve tavuk eti gibi.
- Bu dönemdeki ek gıdanın yapısı hafif pütürlü kıvamda olabilir. Böylece bebeğinizin yeni bir deneyim yaşamasına ve ağız içi kas yapısının iyice gelişmesi sağlanır.
- Bebeğin tahıl, sebze ve meyve pürelerine ek olarak baharat gibi farklı lezzetleri de tanımasına müsaade edile. Ayrıca bu dönemde de emzirme veya anne sütü desteğini kesmek doğru değil.
- 2-3 ara öğün şeklinde verilebilir. Miktarsa 125 ml’ye kadar çıkarılır.
8. Ayda Ek Gıdaya Nasıl Başlanır?
Bebeğinizin sindirim sistemin yeni gıdalara adapte olduğu bir dönem. Bu nedenle bakliyatlar da ek gıdaya dahil edilebilir. Ayrıca protein grubunda tavuk ve ete ek olarak balık da tercih edilir. Kuruyemişlerle faydalı mineral ve vitaminleri almasına devam eder.
- Bu dönemde de tahıl grubu içerisinde yer alan karabuğday, kinoa gibi tahıllarla bebeğinizin yeni tahıl tatlarına alışması sağlanabilir. Ayrıca bulgur veya tel şehriye gibi gıdalar da tercih edilir..
- 2-3 ara öğün olarak devam edilmesi gereken ek gıda anne sütüyle verilmeye devam edilmesi gerekir.
- Ek gıdanın yapısı lokma şeklinde olabilir. Çatalla ezilmiş, bebeğinizin ağız yapısına uygun büyüklükte lokmalar vermeye dikkat etmelisiniz.
9. Ayda Ek Gıdaya Nasıl Başlanır?
Anne sütüne devam edilmesi gereken dönemde ek gıda 3-4 öğüne çıkarılabilir. Artık bebeğiniz ev yemeklerinizi de tatmaya başlayabilir. Ayrıca gıda yapısı daha pütürlü hale getirilebilir. Bebeğinize sürekli püre ve çorba tarzı ek gıda takviyeleri yapmamaya özen göstermelisiniz. Sürekli püre ile beslene bebeğin ağız içi kas yapısı gelişmez ve bu durum yeme bozukluklarına neden olur. Bu nedenle yedinci aydan başlamak üzere ek gıda yapısındaki pütürlü kıvamı arttırarak bebeğinizin yeme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmalısınız.
Ek gıda sürecini bebeğiniz için daha güvenli hale getirmenin yolu güvenilir gıdaya ulaşmak. Bunun için bebeklere özel yapıya sahip organik ek gıda ürünlerini tercih etmeniz doğru bir yaklaşım. Ayrıca organik ek gıda ürünleri içeriğindeki tahıl, meyve veya diğer ek gıda birleşenleri organik tarım üretimin mahsulleridir. Bu da ek gıdada tercih edilen ürünlerin güvenliğini maksimum düzeye çıkarır.
Cevap gönder