Anne sütüne eşdeğer hiçbir gıda bebek gelişiminin ana lokomotifi değil. Bununla birlikte, ilk altı aydan sonra ek gıda uygulaması tüm uzmanların birleştiği bir konu. Dolayısıyla bebeğin sağlıklı gelişimi için ilk altı ay sadece anne sütü, sonraki dönemdeyse anne sütüne ek gıda uygulaması doğru bir yaklaşım modeli. Ancak ek gıdaya geçiş dönemi her bebek için benzer şartlara sahip değil. Kimi daha kolay ek gıdaya alışırken kimisi için anne sütü damak tadına en uygun gıda olmaya devam eder. Anne olarak yapmanız gereken doğru zamanı beklemek. Bu konuda öne çıkan sorular: Bebeğinizin ek gıdaya geçiş dönemi ne zaman, ek gıdaya geçiş süreci nasıl olmalı? Hepsi yazı dizimizde.
Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilir?
Her anne için en heyecan verici dönem: Ek gıda… Çocuğunuzun anne sütü harici ilk yediği gıda ve verdiği tepkiyi çekip hatıralarına koyanların sayısı az değil. Siz de böyle bir heyecanı yaşamayı arzu ederken bazı işaretlerin ne demek olduğunu çok iyi anlamalısınız. Evet, bebeğinizin ek gıdaya hazır olup olmadığını anlamanızı sağlayan işaretler. İşaretleri önemsemek bebek anne arasındaki iletişimin bir şekli. Böylece ek gıdaya geçiş sürecini çok daha doğru belirleyebilir ve sağlıklı bir geçiş sürecine imza atabilirsiniz. Peki o işaretler neler?
Bebeğinizin hazır olup olmadığını gösteren işaretler:
Öncelikle şunu bir kez daha not edelim: Hemen her bebek ilk altı aylık dönemden sonra hazır gıda almayı hak edecek bir sindirim ve mide sistemine sahip olabilir. Ama istisnai durumların olduğunu asla unutmamak gerekir. Ayrıca ne olursa olsun bebeğin verdiği işaretler ek gıdaya geçip geçmeme konusunda en güvenilir kanıt. Bu nedenle önemsemeniz gerekenler var:
- En belirgin işaretlerden biri verilen ek gıdanın ağızdan dışarıya atılmasıdır. Bu istemsizce gerçekleşen bir ağız hareketidir. Nedeniyse bebeğin dil ve ağız içi kas yapısının henüz katı gıda için uygun olamaması. Böylece yutkunması için ağızda sindirilemeyen, sindirilemediği için de ağız ön kısmında kalan gıda dışarıya atılır. Bu durum ek gıda için bebeğinizin biraz daha beklemesi gerektiğinin bir işareti olabilir.
- Bebeğinizin baş hareketlerini kontrol edebiliyor olması da bir diğer işaret. Başını dik tutmayı başarabilen bebeğin ek gıdaya hazır olduğu anlaşılabilir. Ayrıca beslenme koltuğunda dik oturabilmesi de ek gıdaya geçişin işaretlerinden bir tanesidir.
- Bebeklerin ellerini ağzına götürme hareketi ve oyuncaklarını ağzına sokması ek gıdaya geçiş dönemine hazır olduğunu gösteren semboller arasında. Ayrıca bebeğin anne babasının yedikleri ile yakından ilgilenmeye başlaması bir başka dikkate alınması gereken gösterge.
Altı aylık dönem sonrası yukarıdaki işaretleri gözlemlemeniz, ek gıdaya geçiş sürecini yönetmenizi kolaylaştırır. Bu aşamadan sonraysa ek gıdaya nasıl geçilmesi gerektiği ve hangi ek gıda ürünlerinin bebeğiniz için uygun olacağına konusuna odaklanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir; Bebeklerde Hangi Aylarda Hangi Ek Gıda Geçişi Yapılmalıdır?
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçilmesine Nasıl Başlanmalı?
Bebeğinizin gelişimi açısından önemli olan ek gıdaya başlarken sert bir geçiş süreci uygulamak asla doğru değil. Sağlıksız olan bu yöntem yerine yumuşak bir geçiş programının uygulanması şart. Bu bakımdan bebeğinizin ek gıdaya geçişi sırasında anne sütü vermeye devam edilmesi gerekir. İşin inceliklerine vakıf olmanız açısından bu noktada şunları göz önüne almalısınız:
- İlk olarak tek öğünle başlayın. Ayrıca karışık ek gıda ürünleri yerine tek bir birleşenden oluşanları tercih edin. Böylece bebeğinizin gıda alerjisi olup olmadığını anlamanız kolaylaşır. Ayrıca gıdaların içerisinde yapay şeker ve tuz gibi maddelerin olmamasına önem verin.
- Mevsime özgü meyve ve sebze püreleri en doğru ek gıda desteği. Ayrıca bu ürünlerin doğal ve organik olmasına dikkat edilebilir. Böylece doğal yapısı bozulmamış, kimyasal birleşen içermeyen pürelerle sağlıklı bir beslenme programı gerçekleşir.
- Ek gıda, bebek için yeni bir damak tadı demek. Bu nedenle bazı bebeklerin gıdaya alışma süreci söz konusu. Böyle durumlarda ek gıdanın zorla bebeğe yedirilmesinden kaçınmak gerekir.
Ek Gıda Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ek gıda sürecinin en önemli aşaması bebeğiniz için doğru bir ek gıda seçimi. Bunun için dikkat edilmesi gereken şöyle:
- Bebeğinizin severek tüketebileceği ek gıdalara yönelirken sadece meyve püreleri ile yetinmek doğru değil. Tahıl ve sebze pürelerine de önem verilmesi gerekir.
- Koruyucu, renklendirici ve aspartam gibi katkı maddelerine sahip ek gıda ürünlerinden uzak durmalısınız. Kimyasal katkı maddeleri, bebeğinizin alerjik reaksiyonlara açık hale gelmesine neden olabilir.
- Organik içerikli tahıl, sebze veya meyve pürelerini tercih etmelisiniz. Hem organik hem de ek gıda kodeksi standartlarını karşılayan sağlıklı gıdalarla güvenli bir beslenme programı uygulanabilir.
Ek olarak bebeğinizin ağız yapısına zarar vermeyen plastik kaşıkları tercih edin.
Cevap gönder